Publicerad den

Skaffa höns – hönshus och hönsgård

Det har blivit mer populärt för folk att skaffa höns. Men trots att det är rätt enkla djur att ta hand om finns det några saker som är väldigt viktiga att du känner till. En viktig sak är vilket hönshus och hönsgård du ska skaffa dig.

Att tänka på om hönshuset

För att dina hönor ska må bra och trivas behöver du välja ett hönshus som passar bra. Det är nämligen här hönorna kommer spendera en stor del av sitt liv. Det bör vara både fräscht och rent och ha bra med utrymme. Jordbruksverket har krav du måste tänka på när du skaffar dig ett hönshus.

  • Varje höna bör ha minst 0,2 kvadratmeter var i huset.
  • Det bör finnas ströbad samt värpreden.
  • Husen bör ha fönster så alla hönor kan få lite solljus.
  • Sittpinnar som alla höns har tillgång till är ett måste.
  • Det måste även finnas vatten som alla hönor har tillgång till.

Storleken på huset är minimikravet, det är inte säkert att hönorna trivs jättebra med detta. Det bästa är att du räknar med att ge varje höna lite större utrymme än endast 0,2 kvadratmeter var. Trots att det är lagligt att ha upp till fem hönor på endast en kvadratmeter är det bäst att du ger de större yta så de trivs bättre.

Att tänka på om hönsgården

Förutom huset bör du även skaffa en hönsgård. Det är här hönorna får lite mer frihet jämfört med vad de kan få i ett hönshus. På dagarna får de en chans att gå runt på sanden, gräset eller var du än väljer att placera gården, och helt enkelt njuta av frisk luft och naturen.

Det finns dock krav samt rekommendationer du bör känna till om hönsgården innan du väljer en. Dessa krav/rekommendationer finns för att alla hönor ska må så bra som möjligt.

  • Gården bör ge hönorna skydd mot väder samt vind.
  • Den bör vara tillräckligt stor så alla får plats.
  • Hönsgården bör skydda hönorna mot eventuella rovdjur.
  • Tänk på att småstäda den då och då. Många gånger håller sig en hönsgård relativt ren, men dubbelkolla ifall du skulle behöva städa lite.
  • Det bör även finnas mat och vatten, som de har tillgång till hela tiden.

Det ska finnas bra med plats i gården, och plats där alla hönor du köper skyddas mot vädret. Det här gäller både när det är soligt och när det regnar. Hönor är känsliga djur, speciellt mot värme, och kan därför behöva plats med skugga. Samma sak gäller när det blåser mycket och/eller regnar eller snöar. De bör även ha möjlighet att gå tillbaka till huset om det skulle behövas.

Storleken på gården är också viktig. Hönorna du skaffar ska ha plats till att vandra runt och utforska allting utan att stöta på varandra. Hur stor gården måste vara beror på antalet höns du har. Till fem hönor rekommenderas det att du har en gård som är minst fem kvadratmeter. Det bästa är dock att du skaffar en gård som är lite större.

En sista viktig sak vi vill nämna är att gården bör vara skyddad mot rovdjur. Detta gäller både för fåglar och djur som håller sig på marken. Gården bör alltså ha höga väggar och gärna ett tak.