Publicerad den

Kostnader för husdjur

Går du i tankarna på att skaffa ett husdjur? Det är många som väljer att skaffa ett husdjur antingen till sig själva eller till familjen. Några av de vanligaste husdjuren är katt, hund, kanin, fågel, akvariedjur och reptiler. Innan du skaffar en vän till familjen eller dig själv är det dock viktigt att tänka exempelvis kostnader. Vissa husdjur kostar mer än andra och utöver prylar till djuret behövs det även försäkring och pengar till oförutsägbara utgifter.

Spara på att köpa husdjurstillbehör online

Det är bra att tänka på att ett husdjur kommer kosta innan du skaffar det samt under tiden du har husdjuret. Bland annat så behöver du köpa in foder, sovplats och utrustning för pälsvård och rastning. Köper du det online på zoo.se kan det bli billigare än om du köper i fysiska butiker. Vissa utgifter som exempelvis foder är en återkommande utgift. Kostnaden kan vara alltifrån ett par hundralappar upp till flera tusen beroende på vilket husdjur du skaffar. Till exempel kan hundmat kosta flera tusen kronor per månad om du skaffar en stor hund.

Viktigt med försäkring

För att det ska bli så bra som möjligt är det viktigt att skaffa ett husdjur som passar din livsstil. Din livssituation och din ekonomi spelar stor roll då du måste tänka på att djur lever i flera år. Det är viktigt att du har både tid, ork och ekonomi för din nya vän. Skulle olyckan vara framme är det extra viktigt med försäkring. Beroende på vad för djur du skaffar och hur stor det är kan kostnaden för försäkring variera mellan ett par hundralappar och upp till flera tusen kronor i månaden. Har du inte försäkrat ditt husdjur och det händer en olycka där du måste uppsöka veterinär kan det bli riktigt dyrt. Det är inte ovanligt att det går på 10 000 kronor eller mer beroende på vad som behöver göras.

Kostnad för sovplatser och rastburar

Det är även viktigt att göra ditt hem så bekvämt som möjligt för ditt nya husdjur. Skaffar du dig en kanin, fågel, reptiler eller akvariedjur behöver de till exempel en bur att bo i. Hundar och katter brukar föredra en egen korg eller djurbädd att sova i. Till hundar behöver även koppel och halsband införskaffas. Det är också något som du kan köpa till en kanin då den också behöver komma ut på promenader. Ett alternativt är också att du istället köper en kaninhage på zoo.se där det finns olika storlekar och prisklasser. Då får kaninen utevistelse och kan springa runt samt äta gräs. En kaninhage brukar även fungera bra till andra gnagare som hamster och marsvin. När det kommer till reptiler så behöver vissa olika ljus och värmelampor för att må bra. Det är även viktigt att efterlikna en så naturlig miljö som möjligt i akvariumet. Det är med andra ord mycket att tänka på när du skaffar husdjur.