Publicerad den

Sengångaren

Regnskogen i Sydamerika har väldigt många olika djurarter. Det sägs dyka upp djur som vi aldrig sett tidigare då och då. Därför är det oklart hur många arter regnskogen egentligen gömmer. Men en djurart som finns är sengångaren.

Sengångaren sägs vara släkting till myrsloken, dock en rätt avlägsen släkting. Det finns dessutom flera varianter av sengångaren, de kategoriseras efter antalet tår. Bradypus variegatus är en tretåig sengångare som bor i Amazonas regnskog. Den sover runt nio timmar varje dag vilket inte är så mycket som ryktena säger om sengångare. Dock sover sengångare upp till 20 timmar när de är i fångenskap.

Det är väldigt långsamma djur som varje dag endast tar sig runt 37 meter. Trögheten har gjort djuren rätt sårbara för olika rovdjur. Speciellt om de befinner sig nere på marken. Trögheten gör det även svårt för djuren att fly från skogsavverkningar och bränder.

Djuren äter kvistar, löv samt skott och de har hela fyra magar för att klara av att smälta maten. Kort sagt är sengångaren ett djur som skapats för lugn och ro, de håller sig främst uppe i trädtopparna och äter löven som andra djur inte vill ha.