Publicerad den

Att köpa en katt

Om du har planer på att skaffa en katt kommer du snabbt inse att det finns en del du måste tänka på. Att äga en katt anses vara lättare jämfört med att äga en hund, men det kräver ändå en del ansvar. För att göra det rätta kattköpet måste du först tänka efter på hur din vardag ser ut samt var du bor. Här nedan kommer lite fler tips på vad du bör tänka på när du ska köpa en katt.

Välja rätt kattras

Man kan säga att det finns två typer av katter du kan välja mellan, en blandrashuskatt eller en raskatt. En raskatt har egenskaper som under flera år avlats fram vilket gör dessa raser enklare att förutse jämfört med blandraser. Raskatter passar dessutom vanligtvis bättre som en innekatt jämfört med blandningar eller huskatter. Fördelen med huskatter är dock att de har mindre risk att råka ut för sjukdomar som raskatterna kan ha. De flesta väljer ofta en raskatt efter kattens utseende. Om detta inte spelar någon roll för dig är en huskatt ofta det bästa alternativet. De är dessutom billigare.

Köpa en kattunge

De flesta som skaffar katt väljer att köpa en kattunge. De är så små och söta och de flesta önskar att de kunde ta hem flera stycken. Det första du bör göra när du är intresserad av att köpa en kattunge är att fråga säljaren om du kan få besöka dem först. På så sätt kommer du lättare kunna skapa en uppfattning om hur kattungarna är, deras personlighet och så vidare. Kattungarna bör även vara rena, friska, ha klara ögon och rena öron. Om möjligt bör du även fråga om du kan få se kattungarnas föräldrar och se vilket temperament de har.

När du valt kattunge och ska hämta den är det viktigt att säljaren har skapat ett köpekontrakt som både du och säljaren är överens om. Det är även viktigt att kattungen blivit avmaskad, vaccinerad och veterinärbesiktigad. Säljaren bör ge dig instruktioner om nästa avmaskning och vaccination samt vad du bör tänka på angående utfodringen.

Välja en omplaceringskatt

Ett annat alternativ på vad du kan göra när du ska skaffa katt är att välja en omplaceringskatt. Det finns katthem i Sverige där du hittar hemlösa katter. Tänk dock på att vissa av dessa katter kan ha lite problem, de kan till exempel vara väldigt skygga vilket kan vara svårt att träna bort.