Publicerad den

Skaffa akvariefiskar

Akvariefiskar kan vara rätt intressant att äga. Självklart kan du inte leka med dem på samma sätt som om du köper en hund. Men ett fint akvarium med färgglada fiskar kan bidra med lite glädje i vardagen.

Välja fiskar

Fiskar har, precis som oss, olika karaktärer. Vissa föredrar att vara ensamma och behöver därför ett eget område, medan andra fiskarter trivs bäst i ett helt stim. Därför är det viktigt att du vet vilka fiskar som helst vill vara ensamma och inte innan du köper dem.

Fiskarna som är i samma akvarium bör ha samma ljus-, temperatur-, och texturbehov på vattnet. Det kan även vara bra att du väljer fiskar som har olika levnadssätt. Alltså fiskar som simmar vid botten och de som håller sig närmare ytan.

En annan viktig sak att tänka på är att du inte köper för många fiskar. Då kommer akvariet bli överbefolkat. Som nybörjare rekommenderas det att du endast börjar med ett fåtal fiskarter. Du kan sedan köpa nya fiskar framöver.

Populära fiskarter

Det finns några populära fiskarter som passar nybörjare bäst. Detta är två av dem:

Platy

Platy är en fisksort som gärna håller sig uppe vid ytan. Den finns i flera färger och passar bra för dig som är nybörjare. Fiskarten är en så kallad levandefödande tandkarp, de föder alltså levande ungar. För att platyn ska trivas behöver du en del växter eftersom de äter en stor del vegetabilisk föda.

Guppy

En annan bra nybörjarfisk är guppy. Det är en av de populäraste fiskarna och tillhör även gruppen levandefödande tandkarpar, precis som platyn. Denna fisk finns i flera färgvarianter och det är en sällskaplig fisk. Det är därför viktigt att du inte köper en fisk, utan gärna några stycken.