Publicerad den

Blåval

När det pratas om havsdjur är det omöjligt att glömma bort den enorma blåvalen. Det är världens allra största djur och den har vunnit den titeln med hästlängder. En blåval kan väga upp till 185 ton och vara just under 30 meter lång vilket är väldigt imponerande. Detta var i alla fall måtten som togs på en blåvalshona som år 1947 fångades i Sovjet.

Den blåvalen sägs ha vägt fem gånger så mycket som det största landlevande djuret, den afrikanska elefanten.

För att ge dig ett annat perspektiv på hur stor en blåval är kan vi säga att dess tunga väger över 2,5 ton vilket är ungefär lika tungt som fem stora arbetshästar. Som tur är, är denna stora blåval ett rätt lugnt och trevligt djur. Skulle du stöta på en blåval behöver du inte oroa dig för att bli uppäten.

Det här enorma djuret äter endast krill vilket är ett litet kräftdjur. Den äter genom att ta in en hel del vatten och de små kräftdjuren. Sedan silar valen ut allting genom sina barder, eller ”tänder”. Krillen fastnar sedan i dessa och valen får i sig födan. Det sägs att blåvalen vandrar långa sträckor vilket innebär att den ”finns” i alla hav.