Publicerad den

Kaskelot

Kaskelot är en val som tar tredje plats över de allra största djuren som finns i världen. Valar är några av de största djuren som finns, men sedan finns det valar som tar det ett steg längre. Blåvalen är en av dessa, men även kaskeloten.

Det sägs att en hane kan mäta upp till över 20 meter, det vanligaste är dock att kaskeloten är lite kortare, runt 16 meter. Valarnas vikt sägs ligga på över 40 ton.

Kaskeloten har som sagt tredje plats över de största djuren, men valen har tagit platsen för det största rovdjuret med tänder i världen. Valen har även ett stort huvud jämfört med kroppen. Kaskelotens huvud är nämligen en tredjedel av dess längd. Kaskeloten är dessutom djuret med allra störst hjärna. Den sägs vara fem gånger så tung som en människas.

Den här valen lever i världshaven men sägs trivas som bäst i tropikerna. Dock har man även sett valen i Norra ishavet. Den största delen av sitt lev dyker kaskeloten efter mat. Den simmar då ner upp till 800 meter för att fånga bläckfiskar, som jättebläckfisken och kolossbläckfisken. Det finns även fall där en kaskelot har simmat ner till 2 kilometers djup.