Publicerad den

Tukan och Hyacintara

Amazonas regnskog är en av platserna i världen som har störst mångfald djurarter. Det sägs att av tio djurarter som upptäckts finns en av dessa i Amazonas. Regnskogen är dessutom någonting som vi alla, men främst Sydamerika, är beroende av. Vi behöver den för att överleva helt enkelt. Men här ska vi kolla lite närmare på vilka djurarter som finns i regnskogen.

Tocotukanen

I Amazonas regnskog finns det dussintals olika arter av tukaner. Tocotukanen är en av de mest välkända. Det är också den allra största arten och kan bli upp till 65 centimeter från svansspets till näbb. Tocotukanen har även den största näbben, i alla fall i förhållande till sin kroppsstorlek. Näbben är både färgglad och kraftfull och kan bli över 20 centimeter. Fågeln använder sig av sin näbb precis som andra fåglar för att få tag på sin favoritmat. Det innebär ofta frukt, insekter, små reptiler, ägg, frön och ibland små fågelungar.

Hyacintara

Amazonas i Sydamerika har flera välkända djurarter. En av dessa är Hyacintaran vilket är en papegoja som många vill ha som husdjur. Den är koboltblå i färgen och är hotad av både jordbruk och jakt vilket pågår i flera stora delar av Amazonas regnskog. Denna flygfärdiga papegoja är dessutom den längsta av alla som finns, den är nämligen nästan en meter lång. Hyacintaran lever främst på frön och nötter som den kommer åt genom att häcka i trädstammarna. Fågelns näbb är väldigt kraftfull, den klarar nämligen att öppna mindre kokosnötter vilket är rätt imponerande.